Is Huisbaasje iets voor jou?

Is Huisbaasje iets voor jou?

1. Algemeen

We hebben in mei 2021 de naam van Huisbaasje veranderd in EnergyFlip. Ook hebben we een nieuwe website. Daar kun je vanaf nu bestellen. Ga naar www.energyflip.com

Nee, wij rekenen geen verzendkosten. Huisbaasje wordt gratis naar je verzonden via DHL pakketpost. Meestal wordt het pakket de volgende werkdag na bestelling geleverd.

Let er bij je bestelling wel op dat je eventuele extra items, zoals sensoren voor een analoge of digitale meter, erbij bestelt. Dan kunnen we mooi alles in één keer bij je thuisbezorgen.

Helaas hebben wij op dit moment niet de mogelijkheid om Huisbaasje in België aan te bieden. De app is nog niet beschikbare in de Belgische Play en App store. We zijn bezig om een nieuwe app versie klaar te maken die wel ook in België gaat worden aangeboden. Naar verwachting komt die voor de zomer beschikbaar. Vanaf dan zullen we de meetset ook in België gaan verkopen.

Ja, Aurum heeft Huisbaasje in 2017 in samenwerking met de Consumentenbond op de markt gebracht. Sinds eind 2019 Huisbaasje volledig van Aurum. Lees hier meer over de verhuizing.

Alle metingen worden door de meetset verzameld en versleuteld over een beveiligde verbinding naar de servers van Huisbaasje verstuurd. Daar worden ze onafhankelijk van je persoonsgegevens opgeslagen. In het onwaarschijnlijke geval dat derden oneigenlijk toegang krijgen tot de systemen van Aurum, dan zijn de metingen dus niet op jou te herleiden. Als je de app gebruikt, worden de gegevens opgehaald bij de servers van Aurum. Ook dan worden de gegevens versleuteld over een beveiligde verbinding verzonden.

Huisbaasje kan prima naast een slimme thermostaat worden gebruikt, als deze alleen een thermostaatfunctie heeft. Geeft als je thermostaat ook energie inzicht, dan is het afhankelijk van de situatie of je ook Huisbaasje kan installeren. Bij traditionele meters moeten er sensoren op de meters geplaatst worden. Als je thermostaat ook met sensoren werkt, kan je Huisbaasje niet tegelijk installeren. Op een slimme meter wordt gebruik gebruikt gemaakt van de P1-poort. Als je thermostaat ook op de P1-poort is aangesloten, is het vaak mogelijk om met een RJ-11 splitter van één poort twee te maken. Dit werkt helaas niet op alle meters. We kunnen dus geen zekerheid geven dat dit bij jou werkt.

Huisbaasje werkt onafhankelijk van je energieleverancier . Het maakt voor Huisbaasje niet uit bij welke leverancier je zit.

Hier is geen beperking op. Je kan op elk apparaat met de Huisbaasje app inloggen op je account. De hele familie kan dus een inlog krijgen.

Huisbaasje is onafhankelijk. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Hij waakt over jouw energieverbruik en helpt je met besparen. Daarnaast werkt Huisbaasje op alle metertypes: slim, digitaal en analoog, meet hij naast stroom ook opwek & gas en is de set zelf makkelijk te installeren. Wat Huisbaasje nog uitzonderlijker maakt? Wanneer je contract bijna afloopt, speurt hij voor jou naar de beste deal en assisteert bij overstappen. Wil je meer lezen over energie apps? Lees dan ons artikel hier.

Huisbaasje is zo ontworpen dat het in vrijwel alle huishoudens te gebruiken is. Het type meter maakt niet uit. De meetset van Huisbaasje kan aangesloten worden op oude en nieuwe gas en elektrameters. Je hebt maar één meetset nodig, je hoeft er geen twee te bestellen als je gas en elektra (en eventueel teruglevering) wil zien in je app.

Voor Huisbaasje hoef je geen gekke aanpassingen te doen in de meterkast. Ook als je dus geen eigenaar bent, maar huurder, kun je Huisbaasje installeren.

 • Je elektra- en gasmeter zitten bij elkaar in de meterkast in je woning. Heb je slimme meters, dan zijn deze waarschijnlijk draadloos met elkaar verbonden en hoeven ze niet op dezelfde plek te zitten;
 • In de meterkast is een vrij stopcontact aanwezig;
 • Er is een werkende internetverbinding in de woning, waarvan de router op maximaal 8 meter van de meterkast staat;
 • Je smartphone/tablet heeft minimaal Android versie 4.4 of iOS versie 9;
 • De afstand tussen stopcontact en elektrameter is maximaal 1,5 meter;
 • De afstand tussen stopcontact en gasmeter is maximaal 2 meter (dit is niet van toepassing bij slimme meters).

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan werkt Huisbaasje alleen in combinatie met een slimme meter. Je ziet dan ook hoeveel stroom je teruglevert. Wil je ook de opwek van je panelen kunnen meten? Dan heb je de uitbreiding van de meetset nodig.

Ja, Huisbaasje werkt met alle soorten meters: digitale, analoge en slimme. Het maakt voor hem niet uit welk type meter je hebt. De meting op analoge en digitale meters werkt met sensoren en een houder. Deze plak je op het glas voor de draaischijf (analoog elektra), op het ledje (digitaal elektra) en/of op het telwerk op het derde cijfer achter de komma (analoog gas). De meetset geeft elke 10 seconden een update. Zo kun je in de app live het verbruik volgen. Hiermee berekent Huisbaasje ook per uur/week/dag/maand/jaar het verbruik.

Heb je een slimme meter, dan heb je de sensoren niet nodig. Je sluit Huisbaasje met de P1-kabel aan op de zogeheten P1-poort van de elektriciteitsmeter. De P1-poort zit vaak achter een klepje of schuifje. De elektriciteitsmeter geeft elke 10 seconden de meting door.

De slimme gasmeter is (draadloos) verbonden met de slimme elektriciteitsmeter. Deze stuurt de meterstand ieder uur (of kwartier, afhankelijk van het metertype) door. Met een slimme meter is het dus niet mogelijk om live het gasverbruik te zien.

Gescheiden meters

Als je geen slimme meter hebt en de meters niet in dezelfde ruimte zitten, kun je helaas maar 1 van de 2 aansluiten. De meter waarop je Huisbaasje installeert, moet dan wel in de buurt van een stopcontact en een goed bereikbare wi-fi verbinding zitten. De kabel van de gassensor is 2 meter lang. Wij kunnen helaas geen langere kabel leveren. Wordt er een slimme meter geïnstalleerd, dan kun je beide meters wel tegelijk uitmeten, ook als ze niet in dezelfde ruimte zitten. De gasmeter is automatisch (draadloos) met de elektriciteitsmeter verbonden. Huisbaasje krijgt dan alle gegevens via de elektriciteitsmeter.

Dubbeltarief meter

Het maakt niet uit of je een dubbeltariefmeter hebt. De meting wordt gedaan op de draaischijf (analoog), led (digitaal) of P1-poort (slim) van de meter. De tarieven worden op standaardtijden omgezet, hiervoor hoeft Huisbaasje niet te weten welk telwerk loopt.

Hoe snel je Huisbaasje hebt terugverdiend, en dus hebt bespaard, verschilt per gebruiker/huishouden. Dit hangt bijvoorbeeld af van:

 • hoe zuinig je al met je stroom- en gasverbruik bent;
 • of je de bespaartips van Huisbaasje toepast;
 • of je (al) bent overgestapt naar een voordeligere leverancier.

Gemiddeld genomen heb je het aankoopbedrag binnen een jaar terugverdiend. Hoe actiever je met de app bezig gaat, hoe groter de kans dat je gaat besparen. In 2018 hebben de Huisbaasje gebruikers gemiddeld €125,- op hun energieverbruik bespaard. Daarbij kun je profiteren van ons aanbod van goedkopere energietarieven zodra je energiecontract afloopt.

Heb je thuis een Huisbaasje dan:

 • Heb je inzicht in je elektriciteitsverbruik: realtime, per uur, dag, week en maand.
 • Zie je wat je gasverbruik is: realtime*, per uur, dag, week en maand.
 • Krijg je een goed beeld van je rustverbruik: het verbruik dat je nodig hebt als je (voor je gevoel) alles hebt uitgezet (op basis van de afgelopen nachten).
 • Weet je altijd je verbruikskosten: zowel van elektra als gas;
 • Kan je jouw verbruikskosten vergelijken ten opzichte van anderen een vergelijkbare woonsituatie;
 • Krijg je persoonlijke tips om energie te besparen;
 • Krijg je een seintje als je energiecontract bijna afloopt;
 • Speurt hij voor jou naar de 3 beste nieuwe deals bij het einde van je contractperiode: gebaseerd op je verbruik en profiel;
 • Helpt hij je met de overstap naar een nieuwe energieleverancier: dat kan eenvoudig via de app.

Huisbaasje geeft niet expliciet aan welke apparaten je aan hebt staan, maar omdat je live het verbruik ziet, kun je met het aan- en uitschakelen van apparatuur alle verschillende verbruiken achterhalen.

Huisbaasje kan ook je teruglevering meten als je zonnepanelen hebt. Maar, dit werkt alleen in combinatie met een slimme meter. Wil je ook je opwek in de Huisbaasje app zien, dan heb je een uitbreiding van de set nodig.

*Bij digitale en analoge gasmeters. Slimme gasmeters geven periodiek een waarde door.

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje: waker over je energieverbruik. Hij houdt je scherp als het gaat om je stroom- en gasverbruik en geeft je praktische bespaartips. Loopt je contract bijna af dan speurt hij voor jou naar het beste aanbod. Hij is je trouwe vriend, alleen loyaal aan jou en niemand anders. Samen met Huisbaasje krijg je meer grip op je energieverbruik- en rekening. Dat scheelt in de portemonnee en is nog duurzaam ook.

4. App

Hier is geen beperking op. Je kan op elk apparaat met de Huisbaasje app inloggen op je account. De hele familie kan dus een inlog krijgen.

9. Over aurum

Ja, Aurum heeft Huisbaasje in 2017 in samenwerking met de Consumentenbond op de markt gebracht. Sinds eind 2019 Huisbaasje volledig van Aurum. Lees hier meer over de verhuizing.

Alle metingen worden door de meetset verzameld en versleuteld over een beveiligde verbinding naar de servers van Huisbaasje verstuurd. Daar worden ze onafhankelijk van je persoonsgegevens opgeslagen. In het onwaarschijnlijke geval dat derden oneigenlijk toegang krijgen tot de systemen van Aurum, dan zijn de metingen dus niet op jou te herleiden. Als je de app gebruikt, worden de gegevens opgehaald bij de servers van Aurum. Ook dan worden de gegevens versleuteld over een beveiligde verbinding verzonden.

Nog een vraag? Kijk bij onze andere FAQ’s:

Ik heb

zonnepanelen en wil deze uitlezen

Werkt Huisbaasje met zonnepanelen? Kun je alleen teruglevering zien, of ook opwek?

Ik heb

Huisbaasje ontvangen

Hoe moet ik installeren? Hoe sluit ik mijn zonnepanelen aan? Kan ik retourneren of bijbestellen?

Ik heb

een vraag als app-gebruiker

Wil je je jaarnota invullen? Loop je tegen een storing aan?