Heb je geen slimme meter maar wil je wel weten hoeveel stroom en gas je verbruikt? Hier zijn de opties voor energiemonitoring en energie apps als je een analoge / draaischijfmeter hebt.  Veel mensen denken dat ze alleen een energie app kunnen gebruiken als ze een slimme meter hebben. Dit is gelukkig niet waar. Er zijn erg goede energie apps die je kunt verbinden met je analoge of digitale meter. 

Wat zijn je opties?

Er zijn drie manieren om je analoge meter te kunnen uitlezen. 

 1. Manueel 
 2. Met een zelfgebouwde Arduino of Raspberry Pi
 3. Met een sensor+ energie app

De ouderwetse manier is elke dag naar je meterkast te gaan en de getallen te noteren. Je zou deze zelf in een excel sheet kunnen bijhouden. Maar dit kost heel wat tijd en bovendien geeft één meting per dag maar weinig inzicht.  

Heb ik een analoge meter? 

Je kunt een analoge elektriciteitsmeter herkennen aan de draaischijf en een telwerk met cijfers. Als de meter die aan jouw elektriciteitsnet verbonden is, geen digitaal display heeft, dan is het een analoge meter. 

Telwerk en draaischijfmeter

De tweede manier is wat geavanceerder maar zeker niet makkelijker. Ben je een handige thuisklusser? Houd je van elektronica? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om zelf een apparaatje te bouwen die de data uit je analoge meter haalt. Lees meer op dit forum op Tweakers.

De derde optie is de meest moderne en meest makkelijke. Je bestelt een apparaatje, die installeer je in de meterkast en vervolgens kun je je eigen verbruik live terugzien in een energie app. In dit artikel zoomen we daarop in. 

Energie apps voor een analoge meter

Er zijn verschillende merken beschikbaar die werken met analoge meters. Je hebt in Nederland bijvoorbeeld, Iungo, Enelogic, Huisbaasje, Wendy en Plugwise. Voor een volledig overzicht kun je kijken op www.energieverbruiksmanagers.nl
Al bovenstaande merken bieden een app en verschillende sensoren en stekkers om analoge meters te kunnen uitlezen. Het is soms lastig als consument om te weten welke onderdelen je allemaal moet bestellen. Die barrière wilden we bij Aurum wegnemen. Daarom zijn er bij Huisbaasje geen verschillende opties. One size fits all. 

Huisbaasje werkt op alle typen meters. Het pakketje dat je ontvangt past dus zowel op analoge, digitale of slimme meters. Je hoeft dus niet van tevoren uit te zoeken welke sensoren of stekkers je nodig hebt. Het installeren van Huisbaasje in je meterkast is niet moeilijk. De app loodst jou er zo doorheen. Binnen no time heb jij de stekkers juist en kun je via de app je eigen stroom en gasverbruik inzien. Zonder slimme meter! In tegenstelling tot de slimme meter, deelt de Huisbaasje energie app je data niet met je energieleverancier. Zo’n 10% van de Nederlanders hebben zorgen over privacy en willen liever niet dat de leveranciers en netbeheerders meekijken naar jouw energieverbruik. Een analoge meter in combinatie met een energie app als Huisbaasje biedt dus uitkomst voor deze mensen. 

Hoe werkt een energie app bij een analoge meter?

Een analoge meter heeft een draaischijf die rondjes draait. Hier kun je een sensor op plakken die registreert hoe veel rondjes de draaischijf maakt. Deze sensor zit vast aan een apparaatje dat met internet verbonden is. Via een beveiligde verbinding stuurt dit apparaatje de gegevens naar de cloud. Vervolgens kun jij via je smartphone of je computer live de energiedata van je huis zien. Zowel Huisbaasje, Youless en Plugwise werken met deze optische sensors. De apparatuur is jouw eigendom. Als je verhuist dan kan je de apparatuur gewoon weer aansluiten op je nieuwe meterkast. Het handige van Huisbaasje is dan weer dat de apparatuur ook pas als je van type meter wisselt. Stel je hebt nu een analoge meter maar je krijgt in 2021 een slimme meter? Dan heb je met Huisbaasje de stekker in huis die je nodig hebt. 

2 thoughts on “Hoe kun je je analoge meter uitlezen?

 1. Is een digitale meter eveneens voorzien van een display waarop men dagelijks het totale verbruik kan aflezen net als van de huidige meters?Wordt het tweevoudig tarief afgeschaft en alles aan dagprijs afgerekend,of hogere factuur?En wat is de nieuwe huurprijs van de meter tegenover de huidige z.

  1. Beste Rene,

   Dank je voor je bericht.

   Zowel een digitale als slimme elektriciteitsmeter is voorzien van een digitaal display waarop de meterstanden te zien zijn. Een slimme meter heeft vier telwerken (hoog in, laag in, hoog uit, laag uit) met een knop kan je door deze standen heen lopen. Op een digitale meter werkt dit vaak ook zo.

   Het dubbeltarief gaat verdwijnen voor niet-slimme meters. Met een analoge of digitale meter kan je dus alleen nog contracten afsluiten met een enkeltarief.

   De meterhuur wordt bepaald per netbeheerdersregio, dus niet per metertype. Dit tarief is dus niet anders bij een slimme meter.

   Groeten, Team Huisbaasje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *