Wat is een gemiddeld rustverbruik?

4. App

Net als een auto verbruikt een gebouw energie. Maar: het grote verschil is: als je je auto niet gebruikt, verbruikt hij niets. Je huis wel! Best zonde, want je betaalt dus voor energie die je niet gebruikt. Deze ‘altijd aan’ elektriciteit kunnen we onderverdelen in twee delen:

Rustverbruik: Elektriciteitsverbruik dat je nog hebt als je (voor je gevoel) alles hebt uitgezet. Vaak zal dit je verbruik in de nacht zijn. Een deel van het rustverbruik is sluipverbruik. De rest is nodig om je huis ’s nachts te laten draaien (bijv. je koelkast, ventilatie, cv etc). Dit verbruik is dus wel nuttig.

Voor een klein gezin in een appartement is het mooi als je rustverbruik onder de 100 watt zit. Heb je een grotere woning, met meer apparaten? Dan komt het voor dat je boven de 300 watt zit.

Sluipverbruik: Onnodig rustverbruik. Bijvoorbeeld veroorzaakt door een te oude koelkast, of een lampje dat altijd in de kelder aan blijft staan. Weggegooide energie dus! Sluipverbruik wil je terugbrengen tot 0.

Gemiddeld genomen is 8% van het totale energieverbruik van een Nederlands gezin sluipverbruik. Dat kost je dus ongeveer €300 per jaar.

2 thoughts on “Wat is een gemiddeld rustverbruik?

 1. Ik ven per maand €43 kwijt aan sluipverbruik.
  Dit lijkt me aan de hoge kant.
  Enig idee hoe ik dat terug kan schroeven?
  Ik heb wel vloerverwarming in de douche op stroom waarvan ik weet dat dat veel kost.
  Nog andere tips? Dank

  1. Beste meneer Greevink,

   Bedankt voor de reactie.

   €43,- per maand is inderdaad aardig wat. Het sluipverbruik is dan ongeveer 260 Watt?
   We kunnen aanraden om met de app in de hand door de womning te gaan en apparaten uit en aan te zetten. Op die manier kom je er achter waar je verbruik vandaan komt. Eventueel kan u het nog wat steviger aanpakken door eerst in de groepenkast groepen uit- en aan te zetten. Op die manier kan je lokaliseren waar in de woning verbruiken plaatsvinden.

   Groeten, Team Huisbaasje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *